Menu
  • Altijd een Trendhopper in de buurt
  • Gratis afhalen bij jouw Trendhopper
  • Veel artikelen direct leverbaar
Inspiratie voor DIY bijzettafel met opbergruimte Trendhopper

DIY bijzettafel met opbergruimte en plantenbak

Op zoek naar een unieke bijzettafel? Maak deze doe-het-zelf tussentafel. Bijzonder omdat het een bijzettafel is met opbergruimte én plantenbak. En…. omdat je de tafel perfect pas maakt voor tussen of naast de elementen van je modulaire bank. Mooi en functioneel dus!

Wij werkten de bijzettafel af in betonlook; stoer in een industrieel interieur. Je kunt het houten banktafeltje ook onbewerkt neerzetten. Of werk je tussentafel af met een lichte beits; mooi in een licht, Scandinavisch interieur.

Met deze Trendhopper-DIY maak je de bijzettafel met opbergruimte in 3 stappen.

Dit heb je nodig voor de DIY

Voor de DIY-bijzettafel met opbergruimte op de foto’s heb je nodig: multiplex plaatmateriaal in de dikte die jij mooi vindt voor de tafel en plinten, schroeven met smalle torxkop passend bij de dikte van je plaatmateriaal, een rechthoekige verfemmer als plantenbak, zwarte verf voor de plinten, houtvuller voor de schroefgaatjes en verf of ciré voor de betonlook.

Stap 1: voorbereiden DIY-bijzettafel

Het voorbereiden van de DIY-bijzettafel bestaat uit meten, inkopen doen en de onderdelen voorbereiden op montage.

Laat bij de bouwmarkt plaatmateriaal op maat zagen voor de tafel, plinten en sledelatten. Volg de maten van jouw modulaire bank: de plint even hoog als je bankpootjes, plint en tafel samen even hoog als de zitting van je bank, de tafel inclusief plantenbak even lang als de diepte van je bank, de breedte van de bijzettafel kies je zelf (houd rekening met de plantenbak). Laat de plinten circa 5 cm korter zagen dan de lengte en breedte van je bijzettafel, zodat ze onder de tafel vallen. Laat ook 2 latten zagen met de kortste maat van je verfbak. Die gebruik je zo als sledelat.

Zaag een gat voor de plantenbak uit het tafelblad. Maak dit 1 cm kleiner dan de binnenmaat van de verfemmer die je als plantenbak gebruikt, dan zie je van bovenaf de emmer niet. Monteer de sledelatten onder het gat tegen de zijkanten van de tafel. Zorg dat de rand van de verfemmer past tussen het tafelblad en de sledelat. Nu kun je de verfbak als een lade onder het gat in het tafelblad schuiven.

Stap 2: monteren bijzettafel met opbergruimte en plantenbak

Eerst monteer je de zijkanten van de bijzettafel bovenop de bodemplaat. Daarna monteer je het tafelblad bovenop de zijkanten. Schroef als laatste de plinten aan de bodemplaat. Doe dit van onderaf, zodat je de schroeven niet ziet als de tafel staat. Schuif de verfemmer erin en klaar is je tafel met opbergruimte en plantenbak.

Stap 3: afwerken bijzettafel

Werk de plinten af met zwarte lak. Optisch effect: van een afstandje lijkt je bijzettafel te zweven.

Wil jij een lichte uitstraling of de betonlook? Vul schroefgaatjes met houtvuller. Voor een lichte bijzettafel beits je nu het plaatmateriaal aan op de binnen- en buitenkant van de bijzettafel wit. Voor een bijzettafel in betonlook breng je volgens gebruiksaanwijzing de ciré of verf aan.

Tips en weetjes bij DIY-bijzettafel met opbergruimte

- Tip voor het kiezen van de dikte van het plaatmateriaal: multiplex is verkrijgbaar in allerlei diktes. Koop je bijvoorbeeld 38 mm, dan oogt dat dik en stoer in een industrieel interieur. Kies je plaatmateriaal van 16 mm, dan is dat rank en stijlvol, wat beter past in een Scandinavisch interieur.
- Tip bij het bepalen van de maat van de zijkant van de bijzettafel: meet de hoogte van je bankzitting (exclusief bankpootjes). Trek van die maat 2x de diktemaat van je plaatmateriaal af. Dan past de plaat perfect tussen de bodemplaat en het tafelblad van je bijzettafel.
- Tip plantenbak: zoek een rechthoekige verfemmer die even diep is als de rugleuning van je bank. Dan klopt het lijnenspel van de bank en de tafel: de plantenbak eindigt en het tafelblad begint op de lijn waar de rugleuning en bankzitting bij elkaar komen.
- Tip zelf betonlook maken: kant-en-klare betonlookproducten zijn handig, maar best prijzig. Goedkoper is het om zelf een betonlook te maken. Daarvoor heb je pleistermateriaal en grijze verf in 2 tinten nodig. Voor deze bijzettafel heb je al snel genoeg aan restanten pleistermateriaal en verf. Doe je ook nog eens duurzaam! Hieronder de DIY voor zelf betonlook maken.

DIY: zelf betonlook maken

Voor de DIY zelf betonlook maken, heb je nodig: (restanten) renovatiepleister, gips of plamuur en 2 tinten grijze verf.

Om een betonlook te maken, smeer je eerst het pleistermateriaal met een plamuurmes uit over de binnen- en buitenkant van de bijzettafel. Je maakt hiermee meteen alle schroefgaatjes dicht. Des te gladder je het uitsmeert, des te strakker de betonlook. Voor een stoere betonlook smeer je het materiaal grof en kriskras uit. Dat kun je doen met het plamuurmes. Om andere effecten te bereiken, kun je experimenteren met een droge kwast, een roller en zelfs een prop plastic of aluminiumfolie.

Geef het pleistermateriaal nu een grijze betonkleur met de 2 tinten verf. Voor een subtiele, egale betonlook breng je de lichtste tint verf dekkend aan. De donkerste tint breng je aan met lichte, rechte vegen van een blokkwast. Voor een robuustere, verweerde look, start breng je de donkere verf dekkend aan. De lichte tint veeg je eroverheen met kriskras bewegingen.

Zo simpel is het om zelf een betonlook te maken!

Show jouw DIY met hashtag Trendhopperthuis
 

Show jouw DIY #trendhopperthuis & volg Trendhopper

We zijn super benieuwd naar het eindresultaat! Show je jouw DIY op Instagram of Facebook met #trendhopperthuis? Misschien zie je jouw doe-het-zelf resultaat dan wel terug op Trendhopper.nl of in onze socials! Volg ons op Pinterest, Instagram en Facebook voor meer inspiratie en acties.