Menu
  • Altijd een Trendhopper in de buurt
  • Gratis afhalen bij jouw Trendhopper
  • Veel artikelen direct leverbaar
Inspiratie voor DIY houten wandpaneel als lambrisering bij Trendhopper

Inspiratie voor lambrisering: DIY wandpaneel van houten latten

Een lattenwand als kamerhoge lambrisering. Een woontrend die je in 2021 steeds vaker zult tegenkomen. Een houten wandpaneel gebruiken als wanddecoratie in je woonkamer kwam overwaaien vanuit het hoge Noorden. Kopen kan. Zelf maken is leuker. Dus: doe-het-zelf met deze Trendhopper DIY!

Wandpaneel als wanddecoratie

Een wandpaneel als wanddecoratie: een groot gebaar waarmee je een kamer in één klap een nieuwe look kunt geven. Of het nou je woonkamer, keuken of werkkamer is. Zo’n kamerhoog houten wandpaneel staat super strak en is tegelijkertijd ontzettend sfeervol. En dan past de lattenwand ook nog eens bij allerlei woonstijlen. Het versterkt de vintage vibe in een retro interieur, brengt warmte in een huis vol licht Scandinavisch design en verzacht een robuust industrieel interieur.

DIY wandpaneel voor je keuken bij Trendhopper
Doe het zelf lattenwand in je woonkamer via Trendhopper
DIY houten wanddecoratie in de werkkamer bij Trendhopper
DIY Trendhopper voor een sfeervol wandpaneel
DIY Trendhopper voor een strakke lattenwand
Wandpaneel als eyecatcher met DIY Trendhopper
Doe het zelf tips Trendhopper voor decoratie houten latten
 

Maak in 3 stappen jouw wandpaneel

Als je ook maar een klein beetje handig bent (of iemand kent die dat is haha), maak je met behulp van deze Trendhopper DIY in 3 stappen een uniek wandpaneel van verticale, naturel houten latten voor in jouw woonkamer, slaapkamer of keuken. Stap 1: shoppen. Stap 2: basis maken. Stap 3: latten monteren.

Voorbereiding latten schroeven voor wandpaneel bij Trendhopper
Montage latten van houten wandpaneel bij Trendhopper
Eindresultaat DIY houten wandpaneel Trendhopper
Trendhopper tipt verzinkte schroef voor wandpaneel
Trendhopper tipt koperen schroef voor wandpaneel
Trendhopper tipt zwarte schroef voor wandpaneel
Trendhopper tipt messing schroef voor wandpaneel
 

Boodschappenlijstje wandpaneel

Voorbereiding is het halve werk, dus maak een boodschappenlijstje. Dit heb je nodig om een kamerhoog wandpaneel van 1 meter breed met 1 cm ruimte tussen elke lat te maken:

Basis wandpaneel: 1 standaard multiplex plaat van 122 x 244 x 15 mm en 4 schroeven om die aan de muur te bevestigen (of 3 houten latten en 9 schroeven).
Lattenwand: 20 houten latten van 4 cm breed uit een standaard multiplex plaat van 122 x 244 x 15 mm. 3 schroeven per lat voor montage (of Poly Max Bison-kit), een 1 cm dikke, kamerhoge lat.
Tools: (laser)waterpas, boor/schroefmachine, potlood.

Alles in huis? Dan ben je klaar om in 3 stappen jouw wandpaneel a.k.a lattenwand te maken:

Stap 1: shoppen voor je wandpaneel

Laat door je bouwmarkt zagen uit standaard onbehandeld multiplex: basisplaat wandpaneel van 1 meter breed x kamerhoogte en 20 super strakke latten van 4 cm breed x kamerhoogte. Kies schroeven die jij mooi vindt. Kijk naar de kop: groot, klein, bol of zeshoekig, erop of verzonken gemonteerd. En kies een kleur. Want naast zilverkleurig zijn er ook gouden, koperen en zwarte schroeven. O en op het type hoef je niet te letten; alle soorten kun je in jouw houten basis schroeven. Wil je geen schroeven zien, koop dan kit voor montage van de latten.

Stap 2: maak de basis voor het wandpaneel

Meet uit en markeer waar op de muur het wandpaneel moet komen. Op die plek maak je de basis waarop je straks de latten van het wandpaneel bevestigt*. Pak je (laser)waterpas erbij en zet met potlood een verticale lijn op de muur aan de kant waar het wandpaneel moet beginnen.
*de muren in onze fotostudio zijn van multiplex. Vandaar dat je geen basisplaat ziet op onze foto’s.

Op een muur van steen of beton bevestig je de houten latten van het wandpaneel gemakkelijker als je kiest voor een dunne multiplex plaat als basis. Plaats die plaat langs je verticale lijn, controleer of ‘ie horizontaal waterpas is en de monteer door in elke hoek een schroef -geschikt voor jouw type muur- te draaien. Wil je jouw muur tussen de lattenwand door blijven zien? Monteer dan een basis van 3 horizontale latten van hetzelfde materiaal als je verticale latten.

Maak de plaat- of lattenbasis van je wandpaneel af: het hout naturel laten kan, maar leuker is om de basis een kleur te geven. Je blijft ‘m namelijk zien tussen de verticale latten door. Dezelfde kleur als je muur, wit of zwart verven, vind je misschien fijn neutraal. Maar hoe meer contrast tussen de basis en de latten, des te meer jouw wandpaneel een eyecatcher wordt. Misschien is Trendhopper-geel (Histor banaan S 058 Y) iets voor je ;-)

Stap 3: monteer de latten van je wandpaneel

De laatste stap: monteer de verticale houten latten van je wandpaneel op de basis.

Ga je monteren met schroeven? Markeer dan vooraf waar op elke lat de schroef (onder, midden en boven) moet komen. Monteer je met kit? Werk niet te ver vooruit; kit droogt vlot.

Gebruik je (laser)waterpas om op de basis te markeren waar de boven- en onderkant van de eerste lat komt. Monteer die lat. Pak nu de 1 cm dikke lat (= gewenste tussenruimte) om snel en gemakkelijk de latten op dezelfde afstand van elkaar te monteren. Houd die steeds tussen 2 latten. Zo bespaar je jezelf een hoop meetwerk :-)

Show jouw DIY met hashtag Trendhopperthuis
 

Show jouw DIY wandpaneel met #trendhopperthuis

We zijn super benieuwd naar het eindresultaat! Show je jouw DIY wandpaneel op Instagram of Facebook met #trendhopperthuis? Misschien zie je de foto van jouw unieke wanddecoratie dan wel terug in onze Stories of op onze website!

Tips en weetjes bij DIY wandpaneel

- Hout van jouw wandpaneel: geen fan van onbehandeld standaard multiplex? Kies een andere soort hout die bij jouw interieur past. Strak en licht berkenmultiplex als je houdt van Scandinavisch wonen, stoere OSB-platen als je een wandpaneel plaatst in een industrieel interieur of eikenhout voor een wandpaneel met extra klasse.
- Kamerhoog: woon jij in een (nieuwbouw)huis met hoog plafond? In de betere bouwmarkten koop je houten platen van 305 cm hoog (in plaats van de standaard 244 cm).
- Lattenwand in kleur: wil jij de latten van jouw paneelwand lakken of beitsen in een kek kleurtje? Doe dit vóórdat je de latten monteert. Dat scheelt je een hoop afplakwerk.
- Uniek wandpaneel: wil je iets in jouw interieur dat niemand heeft? Laat dan een foto uit je persoonlijke archief op hout printen, zaag die tot latten en monteer jouw one of a kind wandpaneel.
- Klinkt beter: wist je dat de akoestiek in een kamer kan verbeteren door het plaatsen van een houten wandpaneel? Hout absorbeert namelijk meer geluid, dan steen of beton. De akoestiek nóg een beetje beter maken, kan door vilt op de basis van jouw wandpaneel te bevestigen.

Wanddecoratie van Wandkraft Rhythm of the City 004B bij Trendhopper
Wanddecoratie van Wandkraft Rhythm of the City 001 bij Trendhopper
Wanddecoratie van Wandkraft set van 3 City life 022 bij Trendhopper
 

Wanddecoratie van hout

Wanddecoratie van hout geeft een woonkamer, keuken of slaapkamer extra sfeer en is stijlbepalend. Wil je een origineel element aan je interieur toevoegen en wanddecoratie die indruk maakt? Dat doet het kamerhoge doe-het-zelf wandpaneel met verticale houten latten uit deze Trendhopper DIY. Om het geheel nog sprekender te maken, hang je toffe muurdecoratie op aan je DIY wandpaneel. Shop the look: de wanddecoratie aan het wandpaneel op bovenstaande foto’s van links naar rechts is verkrijgbaar zolang in collectie en de voorraad strekt: Wandkraft wanddecoratie Rhythm of the City 004B, Wandkraft wanddecoratie Rhythm of the City 001, Wandkraft wanddecoratie set van 3 City life 022

Volg Trendhopper voor inspiratie en acties

Volg Trendhopper op Pinterest, Instagram en Facebook voor meer inspiratie en acties.