Menu
  • Altijd een Trendhopper in de buurt
  • Gratis afhalen bij jouw Trendhopper
  • Veel artikelen direct leverbaar
Stappenplan en tips voor interieurverlichting #lamp #trendhopper #lichtplan

Interieurverlichting – stappenplan en tips voor jouw lichtplan

Interieurverlichting: een must voor een gezellig thuis! Een interieur kan niet zonder lampen. Niet alleen omdat licht praktisch gezien noodzakelijk is – zie je jezelf al zitten in het donker? Ook omdat lampen tegenwoordig echte smaakmakers zijn. Ze zijn er omdat we ze nodig hebben én ze mogen gezien worden.

Op deze pagina staat voor jou klaar: een stappenplan interieurverlichting (welke soorten verlichting zijn er, welke lampen horen daarbij), en natuurlijk een paar handige tips over lampen en verlichting. Zo maak jij een eenvoudig en doordacht lichtplan voor jouw thuis.

wandlamp Bjarki #functioneleverlichting #lamp #trendhopper
vloerlamp Bodin tafellamp Strap tafellamp Palmspring #functioneleverlichting #sfeerverlichting #trendhopper
hanglamp Circus #basisverlichting #trendhopper
 

Stappenplan voor interieurverlichting

Het stappenplan voor interieurverlichting bestaat uit 3 onderdelen. Het stappenplan maakt duidelijk welke lampen je waar en waarom in een kamer nodig hebt:

Stap 1 - Basisverlichting: dit is algemene verlichting; één of meer lampen die een complete ruimte in één keer goed verlichten en die je bedient bij binnenkomst van je woonkamer, keuken of slaapkamer. Omdat in onze Nederlandse huizen het lichtknopje bij de ingang van een kamer meestal een stroompunt in het plafond wordt bediend, bestaat basisverlichting negen van de 10 keer uit een hanglamp of plafonnière.

Stap 2 - Functionele verlichting: accentverlichting wordt dit ook weleens genoemd. Het gaat hier vooral om lampen die praktische verlichting geven en tegelijk sfeer toevoegen. De plek waar je leest of een kunstwerk dat je wilt uitlichten. Wandlampen, tafellampen en spots lenen zich hier fantastisch voor.

Stap 3 - Sfeerverlichting: het gaat hier om maar één ding en dat is knusheid creëren. Kijk waar in jouw woonkamer, slaapkamer, keuken of hal de lampen uit je basis- en functionele verlichting weinig tot geen licht brengen. Kies op gevoel decoratieve, dimbare sfeerlampen en doe dat als laatste stap. Sfeerverlichting is de finishing touch van je interieur.

Tips voor perfecte interieurverlichting

Trendhopper verlichtingstip 1: zit jouw huis nog in de bouwfase? Bepaal op basis van de indeling van je interieur de positionering van stroompunten in plafonds, muren en eventueel de vloeren.
Trendhopper verlichtingstip 2: kies ook bij basisverlichting voor lampen die je kunt dimmen. Zo kun je de sfeer van je praktische verlichting beïnvloeden.
Trendhopper verlichtingstip 3: wil jij sfeerverlichting die net als basisverlichting met één druk op de knop te bedienen is? Zorg dan dat je een aantal muurstopcontacten kunt bedienen via één schakelaar bij de ingang van de woonkamer.

Lichtplan voor interieurverlichting

Je kunt alles voor de verlichting van jouw huis in je hoofd uitdenken, maar niets zo fijn en handig als een lichtplan op papier. Zo zie je gemakkelijk of je aan alle lichtfuncties hebt gedacht.

Met deze stappen maak je snel een eenvoudig basislichtplan. Als voorbeeldruimte nemen we de woonkamer:
1 - Zorg voor een plattegrond van de woonkamer waarop de ramen en jouw meubels zijn ingetekend.
2 - Teken de basisverlichting in. Zoals gezegd zijn dit meestal plafondstroompunten, tenzij je gaat voor Trendhopper verlichtingstip 3 op deze pagina.
3 - Teken nu de functionele of accentverlichting in. Waar wil je kunnen lezen? Waar hangt het kunstwerk aan de muur dat jij wilt uitlichten?
4 - Teken als laatste de sfeerverlichting in. Vind je het lastig te bepalen op papier? Lichtadviseurs kiezen er nogal eens voor om enkele sfeerlampen in te tekenen die overduidelijk nodig zijn en om de rest van de sfeerverlichting te finetunen bij het stylen van de woonkamer.

Trendhopper-lampen kopen

Bij weinig meubels of accessoires in je huis gaat het zo om vorm én functie als bij lampen. Selecteer je de eyecatchers in jouw interieur zorgvuldig, dan word je elke dag weer blij.

Onze collectie bevat bijzondere blikvangers voor je basisverlichting, functionele accentverlichting en sfeerverlichting. Je vindt in deze Trendhopper webshop en onze woonwinkels een keur aan eyecatching lampen: van trendy designlampen, retro wandlampen, opvallende vloerlampen.

Onderstaand een selectie uit de collectie Trendhopper-lampen (zolang de voorraad strekt). Of shop hier alle Trendhopper-lampen.

hanglamp Milford #verlichting #trendhopper #scandinavisch #design
vloerlamp Charlotte #verlichting #trendhopper #eigentijds
Hanglamp Circus #verlichting #trendhopper #eigentijds
tafellamp Palmsprings #verlichting #trendhopper #botanical #trend
tafellamp Bjarn #verlichting #trendhopper #design #retro
vloerlamp Bodin #verlichting #trendhopper #eigentijds #design
hanglamp saturn #verlichting #trendhopper #design #retro
wandlamp Bjarki #verlichting #trendhopper #retro
 

Van links naar rechts en boven naar beneden: hanglamp Milford, vloerlamp Charlotte, hanglamp Circus, tafellamp Palmsprings, tafellamp Bjarn, vloerlamp Bodin, hanglamp Saturn, wandlamp Bjarki.