Menu
  • Altijd een Trendhopper in de buurt
  • Gratis afhalen bij jouw Trendhopper
  • Veel artikelen direct leverbaar
Inspiratie voor DIY lambrisering met houten wandpanelen bij Trendhopper

DIY lambrisering: wandbekleding van houten wandpanelen

Lambrisering als wandbekleding ouderwets? Welnee! Met deze DIY maak je lambrisering in een moderne stijl.

Mooi meegenomen: met deze lambrisering is de schade aan je muur minimaal. Voor het aan de muur bevestigen van deze houten wandpanelen heb je maar 2 schroeven nodig.

Met deze Trendhopper-DIY maak je de doe-het-zelf lambrisering in 2 stappen.

Dit heb je nodig voor de DIY

Voor het maken van de DIY lambrisering in moderne stijl heb je nodig: grondverf, lak in kleur naar keuze, schildermateriaal, schroeven voor montage van mdf en in de muur, vulmiddel en mdf en multiplex.

Bepaal hoe breed de muur is waartegen je lambrisering moet komen. Ga naar de bouwmarkt en pak dunne multiplex platen voor die breedte. Laat de bouwmarkt de platen multiplex afzagen op de hoogte die jij wilt voor jouw lambrisering (wij hielden 95 cm aan). Deze grote platen zijn de basis van je lambrisering. Laat van iets dikker mdf latten zagen in breedtemaat naar wens. Je gebruikt de latten als sierlijsten voorop de multiplex platen en als rand bovenop de houten wandpanelen.

Toffe optie: maak de rand op de houten wandpanelen dieper. Dan heb je een plank bovenaan je lambrisering, waarop je leuke dingen kunt neerzetten.

DIY lambrisering in moderne stijl met deze Trendhopper DIY
doe het zelf lambrisering van houten wandpanelen bij Trendhopper
Maak sfeervolle wandbekleding met Trendhopper DIY lambrisering
 

Stap 1: maak houten wandpanelen voor je lambrisering

Zet plaatmateriaal altijd aan de voorkant, achterkant en kopse kanten in de primer. Hierdoor voorkom je dat het gaat kromtrekken. Dit grondverven is het makkelijkst als je het voor montage doet. Tip: verf de lambrisering als die op de grond ligt om verfdruipers te vermijden.

Zet nu de houten wandpanelen voor je lambrisering in elkaar. Monteer de multiplex sierlatten op vaste afstand van elkaar op de multiplex platen. Schroef vanaf de achterkant, dan hoef je de gaatjes niet te vullen. Kies jij voor een plank bovenop de lambrisering, schroef die dan van bovenaf vast en vul de schroefgaten.

Lak de houten wandpanelen nu af. Wij gebruikten voor deze lambrisering van hout een lak in felle kleur. In een licht interieur is zo’n contrasterende accentkleur een fun element. Wil jij een ander effect bereiken? Check de tips verderop.

Stap 2: monteer je lambrisering

Monteer de houten wandpanelen met 2 schroeven per paneel tegen de muur. Check voor vastschroeven met een (laser)waterpas of ze recht zijn. Vul de schroefgaten op. Lak af met één dunne laag verf en tadaaa daar is je lambrisering in moderne stijl.

Tips en weetjes bij DIY lambrisering

- Lambrisering smalle latten: in Scandinavische interieurs zie je lambrisering met smalle latten. Spreekt dat jou aan? Check dan deze DIY voor een wandpaneel van houten latten.
- Lambrisering brede latten: je kunt ook een lambrisering maken door verticale planken met verschillende breedtes strak tegen naast elkaar te monteren op het houten basispaneel. Lak die in één kleur af.
- Lambrisering klassiek: wil jij jouw lambrisering een klassieke uitstraling geven? Vervang de sierlatten van mdf-planken dan door houten sierlijsten die je kant-en-klaar in verschillende uitvoeringen kunt kopen bij de bouwmarkt.
- Lambrisering verven: wil jij jouw interieur rustig houden, schilder de lambrisering dan in dezelfde kleur als de muur. Voor een chique touch in je interieur verf je de lambrisering met hoogglanslak. En matte lak op de lambrisering past goed bij de kalmte van een strak Scandinavisch interieur.
- Hoogte lambrisering: meestal is houten lambrisering zo’n 95 tot 150 cm hoog. Wil je een kamer knusser maken, maak de lambrisering dan hoger. Houd wel in gedachten dat een kamer kleiner lijkt bij hoge lambrisering. Je kunt een plafond optisch verhogen. Laat de lambrisering vlak onder het plafond eindigen en schilder het plafond en stukje muur boven de lambrisering in één kleur.
- Betere akoestiek met houten lambrisering: klinken stemmen en muziek in jouw woonkamer weleens hol? De akoestiek in een kamer kan prettiger worden door het plaatsen van lambrisering. Hout absorbeert namelijk meer geluid, dan steen of beton.

Effect van lambrisering als wandbekleding

Lambrisering is een vorm van wandbekleding. Houten wandpanelen hebben een bijzonder effect op de ruimte waar je ze aan toevoegt. Je kunt met houten lambrisering een interessante vlakverdeling maken. Dat creëert meer diepte en er ontstaat een toffe schaduwwerking. Wil je jouw woonkamer, slaapkamer of kinderkamer een compleet nieuwe dimensie en speciale sfeer geven, dan is deze DIY lambrisering dé manier!

Show jouw DIY met hashtag Trendhopperthuis
 

Show jouw DIY #trendhopperthuis & volg Trendhopper

We zijn super benieuwd naar het eindresultaat! Show je jouw DIY op Instagram of Facebook met #trendhopperthuis? Misschien zie je jouw doe-het-zelf resultaat dan wel terug op Trendhopper.nl of in onze socials! Volg ons op Pinterest, Instagram en Facebook voor meer inspiratie en acties.